Produkter med lokk


Galleri 1- for salg     

Galleri 2- arkiv (solgte)          


Vaser og "hulformer" (engelsk: Hollowforms) kan utrustes med lokk. Lokket kan både ha  funksjonell og estetisk verdi. Ofte blir en vase/hulform med lokk omtalt som en urne. Egentlig er det ikke formen som i hovedsak utgjør forskjellen mellom beholdere som vase, bolle, flaske og urne, men hvilken funksjon beholderen har. I min "tredreie-filosofi" er det estetiske aspektet ved produktet viktigst. Derfor har jeg valgt å samle produkter i denne menyen under tittelen "produkter med lokk". Sagt med andre ord: Her finner du bokser, vaser, urner, skåler og hulformer utstyrt med lokk.


Når vaser, bokser og hulformer er laget i trevirke vil den funksjonelle siden begrenses noe. Man bør ikke fylle de med vann eller annen væske sånn uten videre. (Da må de være spesielt laget for å tjene et slikt formål, som f.eks en eiketønne. Type treslag, fiberretning og overflatebehandling er noen av faktorerene som spiller inn med tanke på hva man kan oppbevare i produktet). En boks med lokk i trevirke kan eksempelvis brukes til lagring av tørre matvarer. Enkelte treslag kan til og med ha konserverende stoffer i seg, mens andre kan være giftige. Du kan lese mer om ulike treslag i menyen "Ulike treslag"


Min tilnærming til produktene i denne kategorien er å se på disse som dekorative gjenstander eller skulpturer.  Som regel lages selve "kroppen" til produktet først, deretter tilpasses et lokk. Jeg prøver å designe lokket slik at det blir dannet et helhetlig og spennende uttrykk. Ofte eksperimenterer jeg med å bruke innslag av andre materialer i lokket. Lokket har en innvendig kant som er tilpasset åpningen i hulformen. Jeg bruker ikke å lage lokk med gjenger. (I så tilfelle blir det opplyst om det i bildeteksten). I bildevisningen vil det være en beskrivelse av materialene som er brukt både i "kroppen" og i lokket. Det er også oppgitt produkthøyde med og uten lokk. 


Som regel bruker jeg å lage hulformene slik at de inneholder flere visuelle uttrykk, alt etter hvilken posisjon man dreier den. Lokket vil i noen tilfeller kun "flyte sammen" med resten av hulformen i en bestemt posisjon. Produktet bør ta seg godt ut fra ulike vinkler. Dette er årsaken til at jeg velger å vise 2 bilder av samme produkt i galleriene på denne siden. Å dreie hulformer er nokså krevende, spesielt hvis de skal hules fullstendig ut og med jevn veggtykkelse. Dreiejerna som benyttes har oftest en bøy eller "svanehals" for å kunne nå ut til alle områder i hulformen. Selve skjæret på jerna er som regel utskiftbae. Skjærene kan ha ulike fasonger og bestå av ulike stålkvaliteter. Jeg bruker både HSS-stål og ringer med karbidstål. For større vaser og hulformer kreves det i tillegg en støttebrille samt eget oppsett for dreiejern.For spesielt interesserte nevnes at jeg av og til holder kurs og demonstrasjoner i temaet. Klikk menyen "Det skjer" for mer info. 


Nyeste kommentarer

12.11 | 15:35

Tusen takk for det flotte møtet på Kystens Arv i dag! Utrolig utstilling og glimrende pedagogikk gjorde dagen minnerik for oss! Tove og Tor

26.10 | 10:22

Hei du! Var nettopp en tur innom Kystens Arv,
flott museum på alle vis. Men vasene dine!!! De ble faktisk den største opplevelsen. Så flott, vakkert og håndverksmessig suverent, du er
god!!!

18.09 | 10:24

Det er utrolige flotte ting du lager. Det er underlig at prisene ikke er høyere for produktene dine. Jeg skjønner at de må selges lett. Jeg er betatt!

12.08 | 17:54

Siden din er til stor inspirasjon, masse flotte ting du lager, når du skriver oljefinish, hvilken olje er det du bruker

Del denne siden