Skåler og båller er både funksjonelle bruksgjenstander og pynt. Treboller har historisk sett vært brukt til bådematlaging, til å spise grøt og suppe av og til forskjellige typer drikke. I Norge er det funnet skåler og boller helt tilbake til ca år 800 f.Kr. Disse var ikke dreid, men skjært. Det er derimot flere funn av dreide skåler og boller fra vikingtid og middelalder. Dreide treboller var antageligvis det vanligste drikkekaret under denne tiden her til lands.


Ofte brukes betegnelsen "skål" når formener åpen og når den ikke er spesielt dyp. Noen ganger kan det være vanskelig å avgjøre om et produkt bør kalles "dypt fat" eller en "skål". Hvis produktet er relativt dypt (og gjerne med en litt mer lukket

form) kalles det ofte en bolle. Man tror ordet "bolle" har sammenheng med ordet "ball" som kan peke mot en kulerund form.

Ordet "Skål" kan kanskje knyttes til ordet "skall", altså noe som er flatere i formen. Her i Norge kjenner kanskje mange til ordet "Ølbolle". Disse hadde gjerne en malt eller skåret dekor og ofte hadde de inskripsjoner med navn og årstall. 


Ordet "Bolle" er også en gammel måle-enhet. I Norge var en "bolle" bestemt til å være 4 juster, noe som tilsvarer ca 2,7 liter.


Se nedrest på side for eksempler på skål/bolle.Min tilnærming til skåler og boller er lik den jeg har til andre produkter på denne siden: Jeg prøver å se på disse som dekorative gjenstander eller skulpturer like mye som bruksgjenstander. Når det er sagt nevnes at alle skåler og boller på denne siden fint kan brukes som nyttegjenstander til "tørre" matvarer. (Sjokolade, frukt med skall, nøtter etc). Jeg vil derimot ikke anbefale å bruke skålene og bollene til suppe, grøt etc. Årsaken er at valg av trevirke, dekor og overflatebehandling ikke først og fremst er gjort med tanke på slik bruk. 


Hvis en må rengjøre en skål eller bolle anbefales å bruke en lett fuktet klut eller papir. Produkter med oljefinish kan etter en tids bruk oljes opp igjen for å få ny glød og motstandsdyktighet mot fukt. Du kan lese mer om dette hvis du klikker menyen "Ressurser".


På denne siden finner du galleri med skåler og boller sortert i flere gallerivisninger. Gå inn på menyoversikten og velg ønsket galleri.

Jeg har valgt å vise 2 bilder av samme produkt med ulike vinkler for at både form og trestruktur skal visualiseres. For spesielt interesserte nevnes at jeg av og til holder kurs og demonstrasjoner i dreing samt dekorering av skåler og boller. Gå inn på menyen "Det skjer" for mer info.                                                                                                

Nyeste kommentarer

12.11 | 15:35

Tusen takk for det flotte møtet på Kystens Arv i dag! Utrolig utstilling og glimrende pedagogikk gjorde dagen minnerik for oss! Tove og Tor

26.10 | 10:22

Hei du! Var nettopp en tur innom Kystens Arv,
flott museum på alle vis. Men vasene dine!!! De ble faktisk den største opplevelsen. Så flott, vakkert og håndverksmessig suverent, du er
god!!!

18.09 | 10:24

Det er utrolige flotte ting du lager. Det er underlig at prisene ikke er høyere for produktene dine. Jeg skjønner at de må selges lett. Jeg er betatt!

12.08 | 17:54

Siden din er til stor inspirasjon, masse flotte ting du lager, når du skriver oljefinish, hvilken olje er det du bruker

Del denne siden